آفت دهان چیست؟ علائم و روشهای پیشگیری و درمان
آفت دهان یا زخم کانکر به زخمهای دردناک روی زبان و لثه گفته میشود که علت آن هنوز ناشناخته است. مطالعات نشان میدهد که ابتلا به آفت دهن با کاهش سیستم ایمنی بدن مرتبط است و در بسیاری از مواقع نیز بر اثر کمبود ویتامین و یا وارد شدن ضربه به زبان و لثه ایجاد میشوند. از نظر آماری زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به آفت قرار دارند. این مشکل در افرادی بین 10 تا 40 سال رایجتر است و ممکن است در هر فرد با هر جنسیت و سنی نیز اتفاق بیفتد.
آفت دهان چیست؟
آفت دهان به زخمهای کوچک گرد یا بیضی شکلی گفته میشود که با مرکز سفید یا زرد و حاشیه قرمز در اطراف لثه، قسمت داخل گونهها و زبان ایجاد میشود. ابتلا به آفت موجب میشود تا فرد در خوردن و نوشیدن دچار مشکل شود. این مشکل در هر سنی ایجاد میشود و معمولاً بعد از سن بلوغ شایعتر است. حدود 20 تا 30 درصد افراد بهطور مکرر و به دلایل مختلف به آفت مبتلا میشوند و سایر افراد نهایتاً سالی 1 تا 2 بار این مشکل را تجربه میکنند.
انواع آفت دهان
آفتها انواع مختلفی دارند و معمولاً به 3 دستهبندی جزئی، ماژور و هرپتی فرم تقسیم میشوند.
- زخمهای جزئی شایعترین نوع آفت دهن هستند که معمولاً در اندازه کوچک، بیضی و با لبه قرمز ایجاد میشود. این زخمها بدون ایجاد اسکار در عرض 1 تا 2 هفته کاملاً بهبود پیدا میکنند.
- زخمهای ماژور یا بزرگ نوع دیگری از آفتها هستند که شکل گردی دارند و لبههای آنها نامنظم است. این آفتها معمولاً بسیار دردناک هستند و بهبود آنها تا 6 هفته طول میکشد. معمولاً جای زخم این آفتها روی دهان باقی میماند.
- زخمهای هرپتی فرم نوع غیر معمولی از آفتهای دهان هستند که معمولاً در اواخر زندگی و در افراد مسن ایجاد میشوند. این زخمها در اصل 10 تا 100 زخم ریز هستند که به یک زخم بزرگ تبدیل میشوند و معمولاً بدون ایجاد اسکار در عرض 1 تا 2 هفته درمان میشوند.
علائم آفت دهان
آفت دهن معمولاً زخمهای باز، گرد و دردناکی هستند که با پوششی سفید یا زرد رنگ و هالهای قرمزرنگ در اطراف خود قابلشناسایی هستند. در اکثر مواقع آفتها کوچک و حدود 6 میلیمتر هستند، اما برخی اوقات ممکن است بزرگتر و عمیقتر باشند. بهطورمعمول آفت دهن در قسمت جلوی دهان، زیر زبان، پشت لبها، داخل گونه و یا روی سطح و اطراف زبان ایجاد میشود.
معمولاً 1 تا 2 روز قبلم از ظاهر شدن زخمها فرد متوجه احساس سوزش و سوزن شدن در آن ناحیه شود. 3 تا 4 روز اول فرد بیشترین درد و سوزش را احساس میکند و بعد از آن علائم کاهش پیدا میکند.
علت آفت دهان
علت آفت هنوز بهطور قطع مشخص نیست، اما قرار گرفتن در برخی شرایط و همچنین بروز مشکلاتی خاص میتواند ریسک ابتلا به آفت دهن را افزایش دهد. در ادامه میتوانید با رایجترین دلایل آفت دهن آشنا شوید.
آسیب به دهان
یکی از رایجترین علتهای آفت وارد شدن ضربه است. معمولاً ورزشکارانی که در معرض ضربه به دهان قرار دارند، افرادی که ناخواسته بخش داخلی گونه، لب یا زبان را گاز میگیرند و یا افرادی که از براکتهای ارتودنسی استفاده میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به آفت قرار دارند. در بسیاری از مواقع مصرف غذا و نوشیدنی داغ و همچنین فرورفتن دندان شکسته موجب ایجاد آفت میشود.
استفاده از مواد اسیدی
استفاده از تنباکوی جویدنی و همچنین سدیم لوریل سولفات موجود در خمیردندان از دیگر عواملی هستند که موجب ایجاد آفت دهانی میشوند.
واکنشهای آلرژیک
حساسیت به برخی غذاها از دیگر عوامل ایجاد آفت است. از طرف دیگر واکنشهای آلرژیک به انواع خاصی از باکتریهای موجود در دهان و حتی بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن نیز گاهی موجب به ایجاد زخم کانکر میشود. در برخی افرادی نیز حساسیت به فلزات به کار رفته در ساخت ارتودنسی دندان موجب آفت میشود.
استرس
استرس یکی دیگر از عوامل مؤثر بر ایجاد زخمهای آفت است. شواهد نشان میدهد قرار گرفتن در شرایط پراسترس میتواند منجر به ایجاد زخم کانکر شود. مطالعات نشان میدهد که دانشجویان در دورههای پراسترس و نزدیک به امتحان بیشتر به زخم کانکر مبتلا میشوند.
تغییرات هورمونی
بسیاری از خانمها در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی به دلیل تغییرات ناگهانی هورمون به آفت دهان مبتلا میشوند.
بیماریهای رودهای
برخی مطالعات نشان میدهد که بیماریهای مرتبط به التهاب روده و بیماری کرون و کولیت نیز میتواند بر ابتلا به آفت دهان مؤثر باشد.
ضعف سیستم ایمنی بدن
در بسیاری از افراد ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در زمان بیماری و یا ابتلا به برخی از بیماریهای سرکوبکننده سیستم امینی مثل HIV نیز میتواند منجر به ایجاد زخم کانکر در دهان شود.
کمبود ویتامین و مواد معدنی
به نظر میرسد اکثر افرادی که به زخم کانکر دچار میشوند، دارای کمبود اسیدفولیک، ویتامین B12 و آهن هستند و از همین رو معمولاً بعد از مصرف این ویتامینها و مواد معدنی آفت بهبود پیدا میکند.
عوامل ژنتیکی
هر چند که آفتها مسری نیستند، اما معمولاً شیوع آفت در برخی خانوادهها بیشتر است و این موضوع زمینه ژنتیکی دارد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که آفت دهان بعد از 2 هفته بهبود پیدا نکرد، بهتر است هر چه سریعتر از یک دکتر دندانپزشک کمک بگیرید. اگر آفت همراه با تب باشد، ممکن است زخمها عفونی شده باشند و یا مشکل جدیتری در بدن وجود داشته باشد. در این شرایط حتماً با یک پزشک برای درمان مشورت کنید. که برای این کار میتوانید از امکان مشاوره آنلاین با دکتر دندانپزشک کمک کنید.
اگر کودک شما به زخم کانکر مبتلا شود و نتواند به درستی غذا بخورد، بهتر است حتماً با پزشک برای درمان این مشکل مشورت کنید. افرادی که بیشتر از 2 تا 3 بار در سال به آفت مبتلا میشوند، باید از یک پزشک برای درمان کمک بگیرند.
جمعبندی
آفت دهان یک مشکل رایج است که در بیشتر مواقع مشکل جدی برای فرد ایجاد نمیکند. درد و سوزش آفت دهن تا چند روز اول طبیعی است و معمولاً بعد از 10 تا نهایتان 14 روز کاملاً بهبود پیدا میکند.
با استفاده از دهانشویه پروتاکت میتوانید آفت در کوتاه ترین زمان ممکن بهبود پیدا میکند.