واریس چیست؟ آشنایی با علائم و بهترین درمان واریس
احتمالاً خیلی از شما، رگهای واریسی را مشاهده کردهاید و معمولاً این رگها بر خلاف ظاهری که ایجاد میکنند فاقد درد هستند. بیماری واریس یک بیماری بسیار شایع است که معمولاً در پا مشاهده میشود، دلیل بروز این عارضه این است که فشار روی پا از همه نقاط بدن بیشتر است. باید بدانید که در صورت رعایت نکردن و عدم انجام روند درمانی، میتواند به یک بیماری بسیار جدی تبدیل شود.
واریس چیست؟
واریس به رگ های تحت فشاری گفته می شود که نزدیک به سطح پوست هستند. در واقع هر سیاهرگی که به سطح پوست نزدیک باشد، می تواند به دلیل عوامل مختلف، تبدیل به رگهای واریسی شود. رگهای واریسی که عنوان واریکوز شناخته میشوند، هنگام گشاد شدن، پر از خون شدن و بزرگ شدن رگها ایجاد میشود.(1)
علائم واریس
واریس همیشه با درد همراه نیست. اما این بیماری علائم مشخص و قابل تشخیصی دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. علائم واریس عبارتند از:
- مشاهده رگهایی که به رنگ آبی یا بنفش تیره هستند.
- گاهی ممکن است سیاهرگهای پیچ خورده روی پا یا دیگر نقاط بدن مشاهده شود.
هنگامی که علائم و نشانههای دردناک رگهای واریسی رخ میدهد، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بیشتر شدن درد پس از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی
- سوزش، ضربان، گرفتگی عضلات و تورم در ساق پا
- تغییر رنگ پوست در اطراف رگهای واریسی
- گرفتگی عضلات و تورم در ساق و مچ پا
- خارش در اطراف یک یا چند رگ
- احساس درد یا سنگینی در پاها
رگهای عنکبوتی شبیه به رگهای واریسی بوده، اما با این تفاوت که از آنها کوچک تر هستند. همچنین باید بدانید که رگهای عنکبوتی نزدیکتر به سطح پوست و اغلب قرمز یا آبی هستند. رگهای عنکبوتی روی پاها ایجاد میشوند، اما میتوانند روی صورت نیز دیده شوند. اندازه آنها متفاوت است. دلیل آنکه به این رگها عنکبوتی گفته میشود آن است که شباهت زیادی به تار عنکبوت دارند.
انواع واریس چگونه است؟
باور عموم این است که واریس فقط در پشت ساق پا رخ میدهد، اما در واقعیت واریس میتواند سیاهرگ های بخش های مختلفی از بدن را درگیر کند. به عنوان مثال می توان موارد زیر نامبرد:
- واریس رحم و تخمدان در زنان
- واریس بیضه در مردان
- واریس دست
- واریس معده
- واریس مری
علت واریس چیست؟
دریچههای ضعیف یا آسیب دیده میتواند منجر به واریس شوند. این رگها شریانها خون را از قلب به بقیه بدن میبرند و سپس سیاهرگها خون را از بقیه بدن به قلب باز میگرداند. برای بازگرداندن خون به قلب، سیاهرگهای پا باید بر خلاف نیروی جاذبه عمل کنند.
انقباضات عضلانی در ساق پاها به عنوان پمپ عمل میکنند و دیوارههای رگ الاستیک به بازگشت خون به قلب کمک میکنند. دریچههای کوچک در سیاهرگها با جریان یافتن خون به سمت قلب باز میشوند و سپس برای جلوگیری از جریان خون به سمت عقب بسته میشوند. اگر این دریچهها ضعیف یا آسیب دیده باشند، خون میتواند به سمت عقب جریان یابد و در رگها جمع شده و باعث کشیدگی یا پیچ خوردگی رگها شود.(2)
چه مواردی خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد؟
همانند هر بیماری دیگری، عواملی هستند که ریسک ابتلا به بیماری را بیشتر میکنند. در ادامه به مواردی میپردازیم که خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد:
- سن: افزایش سن باعث ساییدگی و پارگی دریچههای رگهایی میشود که به کنترل جریان خون کمک میکنند. در نهایت، این سایش باعث میشود که دریچهها اجازه دهند مقداری خون به داخل سیاهرگها برگردد و در آنجا جمع شود.
- هورمون زنانه: زنان بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. تغییرات هورمونی قبل از دوره قاعدگی، در دوران بارداری یا یائسگی ممکن است جزء این عوامل به شمار آید. زیرا هورمونهای زنانه تمایل به شل کردن دیواره سیاهرگها دارند. درمانهای هورمونی، مانند قرصهای ضدبارداری، ممکن است خطر ابتلا به واریس را افزایش دهد.
- بارداری: زنان باردار حجم خون در بدن آنها افزایش مییابد. این تغییر در بدن برای محافظت جنین ضروری است. با این حال ممکن است باعث ایجاد رگهای واریسی در برخی از نقاط بدن شود.
- سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی یکی دیگر از مواردی است که خطر ابتلا به این بیماری را در شما افزایش میدهد.
- چاقی: اضافه وزن باعث میشود فشار روی نیمه پایینی بدن بیشتر شود. بنابراین امکان به وجود آومدن رگهای واریسی را بیشتر میکند.
- ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی: ایستادن یا نشستن طولانی در گذر زمان ممکن است باعث ایجاد واریس شود. دلیل این اتفاق نیز آن است که حرکت به جریان خون کمک کرده و باعث میشود خطر ابتلا به واریس کم شود.
عوارض واریس
عوارض واریس، اگرچه نادر است، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- زخمها: واریس ممکن است باعث ایجاد زخمهای دردناک روی پوست و نزدیک رگهای واریسی، بهویژه در نزدیکی مچ پا شوند. یک نقطه تغییر رنگ روی پوست معمولاً قبل از ایجاد زخم شروع میشود. اگر فکر میکنید دچار زخم پا شدهاید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
- لخته شدن خون: گاهی اوقات، سیاهرگهای عمقی پاها بزرگ میشوند. این حالت ممکن است منجر به درد و تورم پا شود. در صورت این اتفاق حتماً به پزشک مراجعه کنید. زیرا درد یا تورم میتواند نشانه لخته شدن خون باشد.
- خون ریزی: گاهی رگهای نزدیک به پوست میترکند. اگرچه این وضعیت معمولاً فقط باعث خونریزی جزئی میشود، اما بدون شک نباید از کنار آن ساده بگذرید.
روشهای جلوگیری از واریس
بهبود جریان خون خطر ابتلا به وریدهای واریسی را کاهش میدهد. اقدامات مشابهی که ناراحتی ناشی از واریس را درمان میکند، میتواند به پیشگیری از آنها کمک کند. موارد زیر همگی جزء مواردی هستند که میتوانید برای جلوگیری از ابتلا به واریس آنها را انجام دهید:
- از کفشهای پاشنه بلند و پوشیدن جورابهای تنگ خودداری کنید.
- وضعیت نشستن یا ایستادن خود را به طور منظم تغییر دهید.
- خوردن یک رژیم غذایی پر فیبر و کم نمک را امتحان کنید.
- زهنگام نشستن یا دراز کشیدن پاهای خود را بالا ببرید.
- گرفتگی عضلات و تورم در ساق و مچ پا
- به وزن خود توجه لازم را داشته باشید.
جمع بندی
در این مقاله با علائم و درمان واریس آشنا شدید. این یک بیماری مربوط به رگهای خونی است. واریس معمولاً دردناک نیست و تنها با علائمی مانند تغییر رنگ رگها شناخته میشود. واریس غالباً در پایین تنه و به خصوص پاها ایجاد میشود. دلیل این موضوع نیز آن است که به دلیل ایستادن و راه رفتن زیاد به رگهای پا فشار بیشتری وارد میشود. رژیم غذایی سالم و ورزش کردن میتواند باعث جلوگیری از ابتلا به واریس شود.
شرکت دارویی زولنگ رسپینا با تولید ژل واریزول کمک شایانی به درمان واریس کرده است.